Acasă
NOUTĂȚI ÎN COLECȚIE



















































- Luceafărul ilustrat în 20 de cromolitografiiMetamorfozele „Luceafărului” ilustrate de Misu Teișanu (1884- 1944) – Album de cromolitografii în ediție de lux, realizat între anii 1921-1923 Albumul colorează minunat povestea celui mai îndrăgit poem, îmbinând suav detalii de Art-Nouveau, nuanțe de ocru palid, cărămiziu, albăstrui si negru.
- Recomandare de lectură (non-ficțiune): Cristina Andreea Stan, Iubirea trăită conștient nu doareÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă
- 100 de lucruri fascinante despre istorieSunt multe povești și curiozități istorice care ne stârnesc interesul și curiozitatea. Am adunat 100 dintre acestea în speranța că le veți găsi cel puțin interesante.
- Aniversarea zilei: scriitoarea franceză Marguerite Yourcenar
- Recomandare de lectură (non-ficțiune): „Nu există părinte perfect. Prezentul copiilor noștri începe cu trecutul nostru”, de Isabelle FilliozatÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă.
- #coltulartistilor: Ligia TulbureNumele meu este Ligia Tulbure și sunt profesoară de balet. Pictura este o altă pasiune și, ori de câte ori am ocazia și timpul îmi permite, îmi place să explorez și această frumoasă artă. Fie că pictez tablouri cu diferite teme, fie că pictez mandale, bucuria e la fel de mare. Expoziția se poate vizita …
- Recomandare de lectură (non-ficțiune): Laura C. Martin, Istoria și arta ceaiuluiÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă.
- Rubrica Radio Cluj „Ce mai citim? Recomandarea bibliotecarului”Vă invităm să ascultați la Biblioteca Radio: https://www.bibliotecaradio.ro/ o nouă recomandare de lectură realizată în colaborare cu Radio Cluj pentru rubrica „Ce mai citim? – Recomandarea bibliotecarului”. Astăzi vă propun o carte care nu se citește ușor, dar care se insinuează adânc și sincer în conștiința cititorului. Este vorba de romanul Nu mai e nimeni acasă de Sabina Yamamoto. Numele …
- Recomandare de lectură (non-ficțiune): Andrei Pleșu, Despre inimă și alte eseuriÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă.
- Vieți furate, de Jean Hanff KorelitzÎnceputul romanului ne înfățișează un scriitor deprimat din cauza lipsei de inspirație, care nu reușește să găsescă un subiect bun pentru următoarea carte. După un prim roman de succes, urmat de o colecție de povestiri fără răsunet, Jake este în căutarea intrigii perfecte pentru un alt roman care să-l facă celebru. Dar inspirația se lasă …
- Recomandare de lectură (non-ficțiune): Mindsight. Noua știință a transformării personale, de Daniel J. SiegelÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă
- 100 de lucruri fascinante despre istorieSunt multe povești și curiozități istorice care ne stârnesc interesul și curiozitatea. Am adunat 100 dintre acestea în speranța că le veți găsi cel puțin interesante.
- #coltulartistilor: Aura Beads Creations by CristianaExpoziția lunii mai din cadrul proiectului Colțul artiștilor pune în valoare aria briliantă a podoabelor tradiționale românești. Îmbinând materiale de înaltă calitate și dansând temeinic pe gherghef dirijate de mâinile dibace ale creatoarei Aura Beads Creations, bijuteriile relevă teme și motive etnice străvechi precum trandafirul, macul, spirala, rombul, Crucea, soarele. Culorile folosite sunt vii și ușor …
- Recomandare de lectură (non-ficțiune):Dan Pavel, Războaiele neterminate din era FacebookÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă
- Recomandare de lectură (non-ficțiune): Richard J. Davidson, Sharon Begley, Creierul și inteligența emoționalăÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă
- Rubrica Radio Cluj „Ce mai citim? Recomandarea bibliotecarului”Vă invităm să ascultați la Biblioteca Radio: https://www.bibliotecaradio.ro/ o nouă recomandare de lectură realizată în colaborare cu Radio Cluj pentru rubrica „Ce mai citim? – Recomandarea bibliotecarului”. Această autoare discretă a debutat editorial în anul 2016 cu volumul Părăseşte-mă, carte care explorează abisul iubirii, îi urmează în 2018 volumul de nuvele Și porni Orient Expressul…, apoi romanul postpandemic …
- Poliția memoriei, de Yōko OgawaRomanul distopic „Poliția memoriei”al scriitoarei Yōko Ogawa (1962-) prezintă viața unei tinere scriitoare care locuiește pe o insulă fără nume, unde în mod regulat dispare câte un obiect din viața și memoria locuitorilor. Mai mult decât atât, în momentul în care acesta dispare, agenții din Poliția Memoriei se asigură de faptul că locuitorii insulei nu …
- Recomandare de lectură (non-ficțiune): Cum să rămâi inteligent într-o lume smart. De ce mintea umană încă este superioară algoritmilor, de Gerard GigerenzerÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă
- Paște fericit!
- Recomandare de lectură (non-ficțiune): Cyril Tarquinio, Bolile nu apar chiar din senin. Impactul evenimentelor negative asupra sănătății noastreÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă
- Aici mă regăsesc, de Jhumpa LahiriRomanul acesta ne oferă o privire de ansamblu asupra vieții solitare a unei profesoare universitare trecută de 40 de ani. Este ca o autobiografie a unei femei necunoscute, fără nume, care trăiește într-un oraș necunoscut din Italia; toate personajele și locurile din proza aceasta sunt anonime. Personajul feminin narator ne duce în diverse locuri: la …
- 100 de lucruri fascinante despre istorieSunt multe povești și curiozități istorice care ne stârnesc interesul și curiozitatea. Am adunat 100 dintre acestea în speranța că le veți găsi cel puțin interesante.
- Codul fotografiei, de Vlad EftenieCodul fotografiei de Vlad Eftenie, arhitect și fotograf, explorează profunzimea procesului fotografic dintr-o perspectivă personală și tehnică. Cartea este mai mult decât un ghid despre cum să faci fotografii; ea analizează cum percepția, curiozitatea și atenția sunt esențiale în capturarea unui moment special. Vlad Eftenie pune un accent deosebit pe importanța conexiunii dintre fotograf și …
- Recomandare de lectură (non-ficțiune): Arta de a face curat în casă și în suflet, de Dominique LoreauÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă.
- Recomandare de lectură (non-ficțiune): Andrei Cornea, Turnirul khazar. Împotriva relativismului contemporanÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă
- Cum să-ți iubești fiica, de Hila BlumYoela a copleșit-o pe fiica ei, Leah, cu toată dragostea, de la naștere până când aceasta a crescut și a plecat singură prin lume timp de câțiva ani, fără ca părinții ei să știe ce face. Și-a întemeiat singură o familie și are copii, dar a ținut totul bine ascuns de mama sa. Yoela nu …
- Fără tine, noi nu existăm. Viața mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene, de Suki KimRomanul autobiografic Fără tine, noi nu existăm. Viața mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene, a jurnalistei și scriitoarei coreeano-americane Suki Kim (1970-), ne introduce în cea mai izolată țară de pe fața pământului, Republica Populară Democrată Coreeană, unde aceasta a pătruns prefăcându-se a fi o misionară creștină care își dorea să meargă în …
- Rubrica Radio Cluj „Ce mai citim? Recomandarea bibliotecarului”Vă invităm să ascultați la Biblioteca Radio: https://www.bibliotecaradio.ro/ o nouă recomandare de lectură realizată în colaborare cu Radio Cluj pentru rubrica „Ce mai citim? – Recomandarea bibliotecarului”. Simona Antonescu este una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane din România, cunoscută pentru romanele sale istorice și pentru talentul de a aduce la viață personaje feminine puternice. Debutul său, Fotograful Curții …
- #coltulartistilor: In memoriam Nina WitwitckyNina Witwitcky este un pictor din Bucovina, absolventă a Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, București, cu un stil unic și deosebit, de tehnică mixtă: grafică, pictură pe sticlă, pictură în ulei. Tematicile abordate în expoziția In memoriam, cum ar fi: Maica Domnului cu Pruncul, Patimile, Învierea, Îngerii sau Sfinții, aduc în atenția publicului minunea …
- Th. Aman. Pictură și societate în secolul al XIX-lea, de Elena OlariuAlbumul Th. Aman. Pictură și societate în secolul al XIX-lea, semnat de Elena Olariu, oferă o privire detaliată asupra operei unui artist care a marcat profund arta românească. Ilustrat cu minuțiozitate, albumul explorează teme diverse, de la portrete ale elitelor sociale și peisaje, până la scene din viața rurală. Aman surprinde cu rafinament stilul de …
- Seri de jocuri de societate pentru întreaga familie🎉 Sala de Artă te invită la o seară plină de distracție, relaxare și, de ce nu, un pic de competiție prietenoasă! 😄 Dacă vrei să te deconectezi de la rutina zilnică, să petreci timp de calitate alături de familie sau prieteni, vino să îți antrenezi mintea prin jocuri captivante, cum ar fi șah, remi, …
- Despre poezie și îmblânzirea traumei – lectură publicăVă invităm la o întâlnire cu poezia, acea poezie care rămâne în „cămara inimei” după ce o citim și o recitim. Tema întâlnirii este „Despre poezie și îmblânzirea traumei” și va fi prezentă poezia clujeană actuală și poezia care abordează această temă a traumei. Participanții vor avea prilejul de a descoperi prin lectură poeți incluși …
- Sesiuni de asistență individuală pentru utilizarea unor servicii onlineBiblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj anunță reluarea sesiunilor de asistență individuală pentru seniori în vederea facilitării utilizării unor servicii online, începând cu luna martie 2025. Sesiunile de asistență individuală pentru utilizarea unor servicii online urmăresc asistarea utilizatorilor adulți ai bibliotecii la crearea unor conturi pentru utilităţi publice (telefonie, electricitate, gaz, apă), înscrierea pe platforma Ghișeul.ro …
- Seniorii și telefonul mobil – sesiuni de asistență individualăBiblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj anunță lansarea programului Seniorii și telefonul mobil, începând cu luna martie 2025. Sesiunile de asistență individuală din cadrul programului Seniorii și telefonul mobil vizează asistarea seniorilor în vederea utilizării telefonului mobil, mergând de la noțiuni de bază, până la folosirea rețelelor de socializare (Facebook, Instagram), comunicarea online (WhatsApp, Messenger) și …
- Personalitatea zilei: scriitorul american John UpdikeJohn Updike (18.03.1932, Reading, Pennsylvania – 27.01.2009, Danvers, Massachusetts) a fost un romancier, poet, scriitor de nuvele, critic de artă și critic literar american, cunoscut pentru măiestria și pentru descrierea realistă, dar subtilă a vieții „americane, protestante, din orașele mici, din clasa de mijloc”.
- Marele ghid de desen, de Lucy Philpott „Adevărata bucurie a desenului este că nu există un stil corect, fiecare are propria sa interpretare”. Conceput ca un ghid atotcuprinzător de inițiere și perfecționare în arta graficii, volumul de față reunește o serie de noțiuni de bază și tehnici pentru cei pasionați de desen. Începând cu aspecte care țin de alegerea subiectului, surse de …
- Călătorii literare: Locuri magice – JaponiaMotto: Sunt locuri care e important să continue să existe, dincolo de noi și de experiența noastră în ele. (Laura Imai Messina) Scriitoarea de origine italiană Laura Imai Messina a avut ocazia să descopere o parte din frumusețea Japoniei și să se lase cucerită iremediabil de ea. Este fascinantă revelația modului în care o inspiră …
- 100 de lucruri fascinante despre istorieSunt multe povești și curiozități istorice care ne stârnesc interesul și curiozitatea. Am adunat 100 dintre acestea în speranța că le veți găsi cel puțin interesante.
- Martie – Luna femeiiRecomandări de lectură din colecțiile bibliotecii.
- 📚 Femeile și bibliotecile – o poveste despre curaj și cunoaștere 🌸📚 Știați că primele bibliotecare din lume au fost femei care au luptat pentru accesul la educație și cultură? De-a lungul istoriei, femeile au avut un rol esențial în dezvoltarea bibliotecilor și în promovarea accesului la cunoaștere, au transformat bibliotecile în locuri de învățare, acces la informație și centre de cultură pentru comunități întregi.Cu ocazia …
- Cafeneaua Babel – Club de lectură bilingvăSecția de împrumut pentru adulți și artă a Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj vă invită la întâlnirile lunare ale clubului de lectură bilingvă „Cafeneaua Babel”. Programul se adresează adulților de toate vârstele din județul Cluj, utilizatori ai bibliotecii, iubitori de lectură, care doresc să-și dezvolte abilitățile de comunicare în limbi străine și în același timp …
- Oferta de activități destinate utilizatorilor adulți ai bibliotecii în anul 2025Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj oferă utilizatorilor săi adulți o varietate de activități cultural-educative și de loisir: cluburi de învățare a limbii române și a limbilor străine, cluburi de lectură (în limba română, maghiară sau bilingve), grup de suport pentru părinți, ateliere de lucru manual, sesiuni individuale de asistență pentru utilizarea telefonului mobil și a …
- „Bătălia Cărților” – Club de lectură destinat adulților, secțiunea în limba maghiarăA felnőtteknek szóló „Könyvek Viadala” olvasóklub összejöveteleire havi egy alkalommal kerül sor, az előzetesen kiválasztott és elolvasásra javasolt,10 művet tartalmazó éves könyvlistát szem előtt tartva. Ahhoz, hogy a művekkel kapcsolatos olvasmányélményeket egymással megoszthassák és azokat érdemben közösen átbeszélhessék, a résztvevőknek a találkozóig legkevesebb egyet el kell olvasniuk a javasolt két könyv közül. Az elolvasandó műveket …
- Film și propagandă în România comunistă, de Gabriel MoisaÎncă de la instaurarea la putere, Partidul Comunist Român a folosit filmul ca armă de propagandă, inițial împotriva fostului regim politic și a nazismului, apoi pentru reinterpretarea trecutului istoric al țării în interesul ideologiei noilor conducători. Cartea lui Gabriel Moisa surprinde momentele importante de cotitură din istoria cinematografiei românești, de la sovietizarea producțiilor în anii …
- Mărțișoare culturalePentru citiorii noștri, cu drag de 1 Martie!
- Lansarea cărții „Eu și președintele lor”, de Ciprian DemeterJoi, 6 martie 2025, ora 17:00, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj va fi gazda unui eveniment cultural deosebit: lansarea volumului „Eu și președintele lor”, semnat de jurnalistul Ciprian Demeter. O carte revelatoare despre relația dintre presă și putere. Acest volum reprezintă o incursiune curajoasă în culisele puterii, dezvăluind aspecte inedite despre mecanismele politice și modul …
- #coltulartistilor: Kula Design by Codruța Luca GârbovanO mare lume mică Ființe minuscule se întâlnesc pentru a trăi în povești adevărate inspirate din lumea înconjurătoare. Furnicuțelor gospodine le place să citească, să picteze și să se relaxeze la cafea cu prietenii lor, iar Codruța are grijă să ne povestească despre asta. Și dacă nu știți cine este, vă spunem noi. Codruța Luca …
- „Bătălia Cărților” – Club de lectură destinat adulților, secțiunea în limba românăClubul „Bătălia Cărților”, destinat adulților pasionați de lectură, se întrunește lunar și are în vedere o listă anuală de 10 cărți stabilite anterior. Pentru fiecare întâlnire, participanții trebuie să lectureze cel puțin una din cele două cărți propuse spre lectură, pentru a putea dezbate și împărțăși impresiile de pe urma lecturii. Titlurile supuse dezbaterii și …
- Recomandare de lectură (non-ficțiune): Stanislas Dehaene, Cum învățăm : de ce este creierul uman mai performant decât orice computer… deocamdatăÎn seria „Co-Lecția non-ficțiune”, vă prezentăm o nouă recomandare de lectură. Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă.
- Rubrica Radio Cluj „Ce mai citim? Recomandarea bibliotecarului”Vă invităm să ascultați la Biblioteca Radio: https://www.bibliotecaradio.ro/ o nouă recomandare de lectură realizată în colaborare cu Radio Cluj pentru rubrica „Ce mai citim? – Recomandarea bibliotecarului”. Ana Barton este o autoare apreciată pentru stilul său profund, poetic și introspectiv, care îmbină cotidianul cu elemente de sacralitate și reflecție filosofică. Volumul Pervazul lui Dumnezeu 75 nu este un roman tradițional, …