Istoria albinelor

13/03/2023

Oare câți dintre noi conștientizăm importanța pe care o au albinele în viața noastră? Cele trei planuri temporale ale acestei cărți înfățișează trei epoci diferite, care se împletesc, ducând toate la aceeași concluzie: că albinele sunt insecte remarcabile, de existența cărora depindem mai mult decât ne imaginăm. Prezentul din roman este unul SF și corespunde unui viitor al nostru destul de sumbru, dar care ar putea fi posibil. Cele trei planuri temporale corespund trecutului, prezentului și viitorului omenirii și se desfășoară, fiecare, pe câte un continent. Istoria pornește din 1852, de la William, naturalist, biolog pasionat de albine și de construirea unui model de stup care să-l facă renumit. Acțiunea ajunge în zilele noastre la George, descendent din vechi familii de apicultori, el însuși continuând tradiția cu succes, dar și aflându-se în perioada de trecere spre viitorul nostru nefericit. Tao face parte din acest viitor, în care munca este multă și hrana puțină și de slabă calitate.

Romanul acesta este și unul despre familie, relația părinte-copil fiind prezentă în fiecare dintre cele trei epoci. Sentimente profunde de dragoste și protecție reies din încercările părinților de a se conecta cu copiii lor, de a le asigura un viitor mai bun.

Albinele sunt elementul principal al cărții, este clar evidențiată importanța lor vitală. Așa cum ele sunt responsabile fiecare pentru întreg stupul, și omul ar trebui să fie mai responsabil în raport cu comunitatea sau cu mediul. După producerea unui dezastru ecologic care a durat mulți ani, o rază de speranță începe să se întrevadă. Finalul romanului este destul de trist, dar cu speranța înflorind în inimile oamenilor.

Cartea se poate împrumuta de la secțiile și filialele bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro/record/-/record/BJC1812490