DRESS ME UP! – ansamblul vestimentar „Movement” al Dianei Rus

23/03/2023

Salutăm cu entuziasm inițierea colaborării cu Departamentul Modă-design vestimentar al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca în cadrul proiectul DRESS ME UP!, prin care o serie de creații vestimentare realizate de masteranzii departamentului vor fi prezentate publicului la Secția de artă a bibliotecii.

Prima piesă vestimentară prezentată în cadrul parteneriatului aparține Dianei Rus, masterandă a anului 2 în cadrul Departamentului Modă-design vestimentar la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca. După absolvirea licenței, ea a decis să își continue studiile la aceeași universitate. Parcursul său cuprinde o serie de proiecte și experiențe profesionale care includ: stagiu de practică la Teatrul Național „Lucian Blaga” și la brandul designerului german Anja Gockel.

Ansamblul vestimentar cu conceptul „Movement” a fost realizat  pentru concursul internațional Arts of Fashion 2022, sub îndrumarea coordonatorului Conf. univ. dr. Lucian Broscățean. În urma unei jurizări care a avut loc la le19M, Les Metiers d’art-Chanel, Paris, schițele au fost selectate pentru finală. Prezentarea produselor realizate a avut loc în orașul Medellin, Columbia. Tema concursului a constat în reinterpretarea a ceea ce înseamnă „rezonanța”. Colecția s-a inspirat în principal din dansul modern, fiind un bun exemplu de energie întruchipată în mișcările elegante și expresive ale corpului uman. De asemenea, bogăția naturii în structuri complexe care se află în mișcare este o sursă continuă de inspirație și metaforă pentru exprimarea prin design vestimentar. Elemente precum zborul grațios al păsărilor și valurile au influențat dezvoltarea design-urilor colecției.

Prin combinarea siluetelor structurate supradimensionate cu drapajele fluide, ideea a fost de a crea un echilibru între cele două, care să dea atât senzația de libertate, cât și de siguranță. Fluiditatea este sugerată și prin utilizarea de țesături transparente, pliuri și texturi care sunt menite să se miște împreună cu corpul sau să dea impresia de mișcare. Alte materiale au fost prelucrate pentru a semăna cu penele de pasăre, metaforă a libertății.

Durata expoziției: 22 martie – 21 aprilie 2023

Proiectul DRESS ME UP! se adresează designerilor de modă și costum, emergenți sau consacrați. Aceștia sunt invitați să-și expună periodic parte din creațiile lor într-un mic spațiu expozițional dotat cu un manechin de vitrină.