Dress me up!: Mihaela-Daiana Stăncioiu

12/05/2023

Noua piesă vestimentară prezentată în cadrul parteneriatului cu Departamentul Modă-design vestimentar al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, în cadrul proiectul DRESS ME UP!, aparține Mihaelei-Daiana Stăncioiu, masterandă a anului II în cadrul secției de Design Vestimentar, la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. După absolvirea programului de Licență, și-a continuat studiile în cadrul aceleiași universități. Parcursul său cuprinde o serie de activități în cadrul universității, participarea la Transilvania Fashion Festival, în calitate de voluntar, dar și ca designer în prezentări de grup, iar mai apoi ca intern la IVAZ Couture.

Ansamblul vestimentar care reiese din colecția capsulă intitulată OUTER SPACE a fost realizat pentru concursul internațional Arts of Fashion 2022, sub îndrumarea coordonatorului Conf. Univ. dr. Lucian Broscățean. În urma primei etape de jurizare care a avut loc la le19M, Les Metiers d’art-Chanel, Paris, schițele au fost selectate pentru finală. Prezentarea produselor realizate a avut loc în orasul Medellin, Columbia.

Tema concursului a constat în reinterpretarea și înțelegerea termenului de rezonanță de către fiecare participant. Conceptul colecției a fost inspirat din anii ‘60, care au reprezentat o evoluție multiplă din punct de vedere stilistic, unde hainele deveneau o necesitate, dezvoltându-se într-un timp scurt și în zona de media. Pe de altă parte, aceasta a fost o adaptate a haute-couture-ului anilor ‘60 introdus de către designerul vestimentar francez Pierre Cardin, care a indus o geometrizare a stilului prin imprimeurile pe care le folosea, dar și prin conceptul de Space Age, inspirat de plecările în spațiu.

Datorită influențelor anilor ‘60, au fost realizate prelucrări digitale pentru a transmite un iz de inovație prin mai multe texturi asupra fibrelor, dând prețiozitate materialelor în timpul mișcării. De asemenea, sistemele de închidere precum fermoarele sau șnururile elastice, au avut un rol important asupra modelării pieselor vestimentare.

Durata expoziției: 11 mai – 30 iunie 2023

Proiectul DRESS ME UP! se adresează designerilor de modă și costum, emergenți sau consacrați. Aceștia sunt invitați să-și expună periodic parte din creațiile lor într-un mic spațiu expozițional dotat cu un manechin de vitrină.