Copilul din Toscana, de Rhys Bowen

13/07/2023

Acesta este un roman cu o varietate de teme: avem două povești de dragoste, avem o crimă, avem mister și investigație, istorie, legături de familie, artă și artiști, informații geografice sau culinare. Totul se desfășoară pe două planuri: 1944 – Italia, Al Doilea Război Mondial și 1973 – Anglia. Cele două planuri se completează pentru a întregi povestea, este o împletire frumoasă de trecut și prezent. După moartea recentă a tatălui său, Joanna găsește între lucrurile lui obiecte care-i stârnesc curiozitatea și care o determină să întreprindă o călătorie într-un sat dintre dealuri din regiunea Toscana, Italia, pentru a înțelege istoria tatălui său, fost aviator britanic, al cărui avion s-a prăbușit în 1944 în zona aceea.

„Problema era că trebuia să aflu. Eram o fire curioasă de felul meu, dar mai mult decât atât, am simțit că trebuia să fac acest lucru pentru tata. Aveam să umplu spațiile goale dintr-un puzzle al vieții lui. Poate aveam să aflu răspunsuri la întrebările de ce un pictor strălucit s-a oprit brusc să mai picteze și de ce pentru restul vieții sale a fost un bărbat cu sufletul gol, distant și deprimat.”

În satul acela, Joanna descoperă secrete și trădări vechi, pe care unii localnici nu le vor ieșite la suprafață. Dar pare să se contureze și o poveste de dragoste între ea și un localnic ce are o oarecare legătură cu trecutul tatălui său. În aceeași zonă a avut loc, cu vreo 30 de ani în urmă, o altă poveste de dragoste, dar în condiții mai vitrege, în perioada de război, când satul se afla sub ocupație germană. O parte frumoasă a cărții este reprezentată de informațiile legate de obiceiuri și descrieri din acele locuri și, mai ales, legate de bucătăria toscană. Descrierile preparatelor culinare italiene cu care este răsfățată Joanna ne solicită simțurile; este o explozie de mirosuri, arome, gusturi. Cu atât de multe teme, cartea este demnă de luat în considerare pentru că ar satisface, cu siguranță, mai multe preferințe literare.

Cartea poate fi împrumutată de la sediul central al bibliotecii, Secția împrumut pentru adulți, etajul 2 est.