Dress meu up!: Mihaela-Daiana Stăncioiu

01/08/2023

Noua piesă vestimentară prezentată în cadrul parteneriatului cu Departamentul Modă-design vestimentar al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, în cadrul proiectul DRESS ME UP!, aparține Mihaelei-Daiana Stăncioiu, tânără absolventă a acestui departament al Universități.

Pe parcursul celor cinci ani de studiu, a participat la o serie de activități în cadrul universității, participarea la Transilvania Fashion Festival, în calitate de voluntar, dar și ca designer în prezentări de grup, de altfel, participarea la Romanian Creative Week/ Romanian Fashion Week, unde și-a prezentat și colecția de disertație. De asemenea, a fost și intern la IVAZ Couture.

În lucrarea de disertație, care a avut ca inspirație Epoca Victoriană, și-a propus să reinterpreteze elemente atât din Istoria costumului victorian, cât și din diferite zone creative precum: arhitectura, atmosfera epocii, tehnologizarea aparatelor foto și a personalităților emblematice care au marcat perioada.

La baza conceptului a stat o cercetare amplă ce privește subiectul vizat, pentru început punându-se accent pe istoricul epocii, apoi pe designerii care au preluat și dezvoltat ansamblurile vestimentare.

De asemenea, a pus accent pe o abordare sustenabilă, din punct de vedere al materialelor tip dead stock. Asocierile diferitelor tipuri de materiale sunt menite a surprinde și mai mult atmosfera epocii vizate. Modernizarea detaliilor face ca ținutele să devină purtabile și actuale, fără să dea impresia de costum de teatru sau să alunece spre teatralitatea specifică hainelor victoriene.

Totodată, pe lângă jocurile cromatice și texturale, s-au introdus manipulări digitale, prin imprimeuri fitomorfe, elemente reprezentative epocii. Aceste detalii evidențiază delicatețea și rafinamentul pieselor purtate de către femei, dar și de către bărbați.

Din punct de vedere al metrajelor folosite, inițiativa a avut drept concept reciclarea, de aici și demersul realizat împreună cu echipa brandului irina schrotter. În cadrul delegației oficiale la Iași, beneficiind de mentorat din partea d-nei Irina Schrotter și a unei părți din echipa dânsei, a ales materiale din arhiva fabricii, care făceau partea din partea de dead stock, sau cupoane textile pe care le-a refolosit. Cu cele mai multe dintre ele a putut să creeze noi texturi, iar cu altele a găsit inedite întrebuințări și asocieri inovatoare. Scopul principal a fost acela de a nu irosi și mai multe materiale, punând pe primul loc responsabilizarea față de mediu și de procesele tehnice/creative. În acest proiect au beneficiat de materiale studenții anului II de Master.

Durata expoziției: 31 iulie – 31 august 2023

Proiectul DRESS ME UP! se adresează designerilor de modă și costum, emergenți sau consacrați. Aceștia sunt invitați să-și expună periodic parte din creațiile lor într-un mic spațiu expozițional dotat cu un manechin de vitrină.