Din Liverpool în Carpați, de Arabella McIntyre-Brown

14/03/2024

După câțiva ani de la mutarea din Liverpool într-un sat de munte din Transilvania, scriitoarea Arabella McIntyre-Brown își scrie memoriile, manifestându-și deschis mulțumirea și dragostea pentru țara noastră, pentru felul în care a fost primită și ajutată să facă parte din comunitate. În timp ce foarte mulți români pleacă din țară, mulți chiar în Anglia, această scriitoare descoperă adevărata fericire pe meleagurile noastre, evidențiindu-ne frumusețile pe care poate majoritatea dintre noi nu le vedem.

„… prima întrebare pe care mi-o pun românii este De ce te-ai mutat aici?. A doua este Îți place?, urmată de Păi și cum, rămâi aici?. Răspunsul la prima întrebare este complicat; la cea de-a doua este chiar simplu, iar la cea de-a treia, încă și mai simplu: sunt fericită. Mi-am găsit Itaca și nu mai vreau s-o părăsesc.”

Scrisul este captivant și împletește viața Arabellei din Anglia cu viața ei rurală din Transilvania, dezvăluindu-ne aproape toată existența ei, cu întâmplări și evenimente dintre cele mai diverse. O serie de decese în familie au marcat-o profund, determinând-o să lase Anglia în urmă pentru a putea merge mai departe. Și astfel, din 2010, Transilvania rurală a devenit „acasă” pentru această englezoaică de oraș. Nu contenește să-și exprime admirația, mulțumirea, bucuria față de oamenii și locurile care o înconjoară, dându-ne impresia că a nimerit într-un loc magic. Deci cartea merită citită pentru că s-ar putea să ne ajute să ne dăm seama de ceva ce ar fi trebuit să știm deja: că trăim pe un tărâm minunat, cu tradiții și obiceiuri deosebite și cu peisaje naturale rupte din rai.

Cartea poate fi împrumutată de la Secția împrumut pentru adulți a Bibliotecii, etajul 2 est: http://portal.bjc.qulto.ro/ro/record/-/record/BJC1784923