Mircea Cărtărescu a câștigat prestigiosul Dublin Literary Award!

24/05/2024

Câștigătorul din acest an al Dublin Literary Award este romanul „Solenoid”! Felicitări scriitorului Mircea Cărtărescu și traducătorului Sean Cotter, câștigători ai Dublin Literary Award cu romanul “Solenoid”! Este prima dată când prestigiosul premiu ajunge în România.

Romanul „Solenoid” a fost nominalizat de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj. Anul acesta, peste 80 de biblioteci publice din 35 de țări din întreaga lume au trimis 70 de nominalizări.

Pe lista scurtă a titlurilor nominalizate au ajus 6 cărți, și anume: „Old God’s Time” de Sebastian Barry, „Haven” de Emma Donoghue, „If I Survive You” de Jonathan Escoffery, „The Sleeping Car Porter” de Suzette Mayr, „Praiseworthy” de Alexis Wright și romanul „Solenoid” de Mircea Cărtărescu, aceasta fiind și singura lucrare tradusă în engleză din cele șase finaliste.

Din juriu au făcut parte profesorul Chris Morash, în calitate de președinte, alături de Ingunn Snædal, Daniel Medin, Lucy Collins, Anton Hur și Irenosen Okojie.

„Câștigarea Dublin Literary Award este una din cele mai semnificative realizări din întreaga mea carieră literară și o mare onoare pentru mine”, declara Mircea Cărtărescu.

Premiul în valoare de 100.000 de euro este acordat anual de Consiliul Local Dublin.