Trandafirul alb, Pădurea neagră, de Eoin Dempsey

18/07/2024

Încă o poveste din Al Doilea Război Mondial, de data aceasta din interiorul Germaniei, care ne prezintă o parte din viața cetățenilor germani din acea perioadă, o viață deloc ușoară sub dominația nazismului. Spre deosebire de alte romane cu aceeași temă, acesta este ceva mai blând, ne scutește mult de atrocitățile săvârșite în acele vremuri, dar pune în evidență transformarea treptată a unei societăți libere într-una îngrădită total: Libertatea cuvântului, libertatea presei și libertatea de reuniune au fost abolite, și cu asta experimentul german în materie de libertate și democrație se încheiase.

Eroina romanului este Franka, cetățean german, care a fost implicată în mișcarea de rezistență inițiată de tineri care nu împărtășeau ideile Reichului. Pierderea tuturor celor dragi o face pe Franka să urască nazismul cu toată ființa ei. Asistentă medicală de meserie, ea nu poate rămâne indiferentă la nevoia de ajutor a unui străin rănit, parașutat în mijlocul pădurii. Pentru că nu mai avea pe nimeni și nici un motiv de care să se agațe în viață, salvarea străinului îi dă un scop pentru care să trăiască.

Spre deosebire de majoritatea romanelor despre Holocaust și Al Doilea Război Mondial, în care sunt persecutate tot felul de alte etnii, în acest roman este evidențiat cum au suferit și cetățenii germani, cum au fost persecutați și pedepsiți grav pentru orice abatere minoră. Romanul este străbătut și de un anumit lirism, oferindu-ne descrieri desprinse parcă dintr-un poem. Se conturează și firul unei povești de dragoste, prea firav însă, dar cartea nu este despre acest lucru. Este despre război și despre o politică dură, în care acest sentiment aproape că nu mai există.

Ficțiune istorică, thriller, roman de investigație, de aventură și de dragoste deopotrivă, cartea este greu de lăsat din mână. Finalul este poate cam grăbit, ar fi putut avea încă niște detalii în plus, dar pentru iubitorii de ficțiune istorică este o alegere foarte bună.

Cartea se poate împrumuta de la sediul central al bibliotecii și de la filialele de cartier.