Aplicația Actionbound

28/10/2024

În era informației, în care ne este greu să ținem pasul cu digitalizarea/tehnologizarea  continuă a diferitelor aspecte din viețile noastre, este nevoie ca nu doar copiii să învețe să filtreze multitudinea de informații disponibile, ci și adulții. Această misiune este chiar mai greu de îndeplinit în mediul on-line, unde informațiile eronate se strecoară cu ușurință printre cele verificate. Totuși, nu putem trece cu vederea lucrurile pozitive și multitudinea de posibilități pe care o oferă internetul când vine vorba despre facilitarea învățării.

În acest sens, aplicația Actionbound poate veni ca suport de învățare în cel mai plăcut mod, oferind posibilitatea creării unui joc care poate servi, de pildă, la dezvoltarea competențelor cu privire la moștenirea culturală. În crearea acestui joc ne putem limita la memoria și cunoașterea locală, incluzând și misiuni care să necesite deplasarea la un obiectiv anume din orașul nostru și atașarea unei fotografii sau a unui videoclip pentru dovedirea îndeplinirii misiunii sau găsirea unui loc utilizând coordonatele GPS, dar putem și explora patrimoniile și culturile de pe întreg mapamondul. În cel de-al doilea caz, putem include în testul nostru informații despre diferite locuri, chestionare cu diferite tipuri de răspuns, misiuni care nu necesită deplasarea, dar a căror îndeplinire poate fi dovedită prin încărcarea unui fișier tip text, foto, video sau audio; totodată, aplicația permite și adăugarea unei etape, a unui studiu sau a unui turneu, pentru a face procesul de învățare și testare cât mai interactiv.

 Prin cunoașterea îndeaproape a patrimoniului cultural al diferitelor țări, se reduc barierele interculturale, prin prisma cunoașterii, înțelegerii și acceptării altor culturi. În acest sens, competențele de sensibilizare și expresie culturală joacă un rol deosebit de important deoarece implică înțelegerea și respectul față de varietatea mijloacelor și mediilor prin care sunt transmise ideile, noțiunile și înțelesurile prin diferite căi de comunicare creativă, arte și alte forme culturale. Însuși numele aplicației inspiră aceste lucruri, aplicația putând fi utilizată pentru crearea de legături între trecut și prezent, ori între diferite aspecte ale trecutului sau ale unui anume spațiu cultural. Pentru a crea aceste legături veritabile, pot fi accesate site-urile oficiale de specialitate, cum ar fi site-ul Patrimoniului Mondial UNESCO, dar pot fi incluse și muzeele virtuale, ori platformele care conțin baze de date sau informații legate de istoria și cultura unei țări.

Aplicația Actionbound poate fi descărcată din Magazin Play sau Apple Store și oferă posibilitatea folosirii ei în mod gratuit pentru uz personal, dar oferă și planuri contra cost pentru cei care doresc să îi ofere o utilitate la un nivel mai complex, în domeniul afacerilor sau în cel al educației. Crearea testelor se poate face și on-line, pe site-ul www.actionbound.com, unde se pot regăsi mai multe detalii și tutoriale pentru facilitarea creării acestora. Complexitatea testelor create poate fi una variabilă, datorită multitudinii de opțiuni oferite, așadar această aplicație se potrivește nu doar adulților, ci și copiilor, fiind o metodă de învățare eficientă și plăcută, desfășurată într-un mediu atractiv și distractiv chiar și pentru noile generații, care sunt din ce în ce mai atrase de mediul virtual.

Vă invităm să descărcați aplicația Actionbound și să creați provocări de descoperire și explorare a patrimoniul cultural local și mondial!

Acest articol a rezultat în urma proiectului „Noi direcții de educație în bibliotecă-NewEduLib” 2023-1-RO01-KA122-ADU-000130051, proiect finanţat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorilor și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Nici Uniunea Europeană, nici ANPCDEFP nu pot fi nu pot fi trase la răspundere pentru acestea.”