Și-n fiecare dimineață drumul spre casă e tot mai lung, de Fredrik Backman
După Afacerea vieții tale, Fredrik Backman ne oferă încă o poveste scurtă, dar foarte frumoasă, sensibilă, tristă, dar scrisă pe un ton glumeț și optimist. Despre ce este vorba ne spune cel mai bine autorul la începutul cărții: Aceasta este o poveste despre cum e să-ți pierzi amintirile înainte să-ți pierzi viața.(…) Am vrut să povestesc ce se întâmplă când mintea părăsește lumea asta înaintea trupului. Și au ieșit mici scrisori de dragoste între un bunic și nepotul lui, între un tânăr și marea lui iubire, între un tată și fiul său.
Dialogurile din această carte sunt un deliciu, majoritatea prezente în mintea bunicului, unde și-a adus cele mai dragi persoane din viața lui – soția, fiul, nepoțelul, dar și cele mai dragi amintiri. Aceste dialoguri evidențiază frumusețea creierului bătrânului, parcă îți dorești să citești la nesfârșit astfel de replici. Nuvela aceasta este o metaforă întreagă; atât de frumos scrisă, ne avertizează cu blândețe despre grava boală a bunicului, care tot avansează. Mintea acestuia se degradează încet și este emoționant cum familia îl înconjoară cu dragoste, nu-l lasă să-i fie teamă. Avem un caz fericit, în care familia este preocupată să-l facă să se simtă iubit și că aparține cuiva, să-l liniștească în caz de panică. Nepoțelul, cu care pare să aibă o relație specială, își ia din timp angajamentul să-i păstreze vii amintirile; ajuns la maturitate, acesta îi spune povestea lor cu multă delicatețe și cu gesturi din care se desprind sentimente de dragoste, răbdare și protecție.
Această lectură scurtă transmite atât de multă sensibilitate încât este imposibil să nu trezească în noi emoții puternice. Avem acces la cele mai prețioase amintiri ale personajului cu soția, fiul, nepotul, toate învăluite pe tot parcursul lecturii în miros de zambile, florile preferate ale soției. Ce a putut plămădi mintea lui Backman este remarcabil.
Cartea poate fi împrumutată de la Bibliotecă: https://portal.bjc.qulto.ro/ro/record/-/record/BJC1981727