Serenadă pentru Nadia, de Zülfü Livaneli

04/10/2023

Acțiunea se petrece la începutul anilor 2000 în Istanbul și este în cea mai mare parte o rememorare a unor întâmplări din al Doilea Război Mondial. Maya lucrează la Universitatea din Istanbul și, pe tot parcursul romanului, scrie o carte despre viața profesorului Wagner, american de origine germană, fost profesor la universitatea lor cu peste 50 de ani în urmă. E ca și cum am urmări un film după cartea Mayei, participând la întâmplările tragice prin care au trecut profesorul Wagner și soția sa. Nucleul poveștii pare să fie scufundarea vasului Struma, plin cu refugiați, una dintre puținele tragedii din timpul războiului ce ar fi putut fi evitată.

La început, cartea pare un roman de spionaj, dar, de fapt, în cea mai mare parte este un roman politic. Sunt foarte multe amănunte din istoria și politica Turciei și Germaniei, dar și aspecte din politica altor țări în vremea războiului (Anglia, Rusia, România). Informațiile istorice incluse în ficțiune sunt reale, dându-ne posibilitatea să cunoaștem o parte de istorie în timpul lecturii unui roman. Nu lipsesc nici realitățile groaznice din al Doilea Război Mondial. Maya află și despre bunicile ei, de religii diferite, care au avut o viață grea, peste familiile cărora s-au abătut mari nenorociri și care au trebuit să-și șteargă identitățile pentru a supraviețui.

Gândurile Mayei împânzesc lectura. Cartea nu este scrisă superficial, este densă și se acordă mare importanță detaliilor. Multe informații istorice, politice, sociale, culturale sunt cuprinse într-o narațiune foarte frumoasă, oferindu-ne un roman complex ca tematică.

Cartea se poate împrumuta de la sediul central al bibliotecii sau de la Filiala „Traiana Brad” din cartierul Mănăștur: http://portal.bjc.qulto.ro/ro/record/-/record/BJC1930123