Atelier de caligrafie japoneză
● În Japonia, 2 noiembrie este „Ziua Caligrafiei Japoneze” ( 書道の日: Shodo no Hi), o zi de sărbătoare al cărei scop este să apropie şi mai mult oamenii de arta scrisului de mână.
● În plus, 3 noiembrie este „Ziua Culturii” (文化の日: Bunka no Hi), zi de sărbătoare națională, pe parcursul lunii noiembrie având loc diverse evenimente culturale, ca parte a „Lunii Culturii”.
Pentru a marca aceste sărbători alături de iubitorii de cultură japoneză, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj va organiza în 17 noiembrie un atelier de caligrafie japoneză (書道:Shodo) susținut de Haruhi Seto, o artistă caligraf japoneză care locuiește la Cluj.
● Haruhi Seto ține cursuri de caligrafie japoneză, ateliere și spectacole de caligrafie japoneză în România, transmiţând cultura japoneză prin caligrafie.
● În acest atelier, vom atinge puțin scrierea și cultura japoneză și vom încerca, de asemenea, să scriem caractere japoneze folosind pensule și cerneală.
● Cuvântul „書道shodo”, tradus prin „caligrafie” în limba română, este scris cu două ideograme kanji, care în limba japoneză înseamnă „drumul scrisului”.
Ideograma „道do” („cale” sau „drum”) se folosește pentru a compune cuvinte care desemnează nu numai nenumărate alte arte tradiționale japoneze, precum ka-do („calea florilor”) sau kou-do („calea tămâii/miresmelor”), dar și sporturi precum judo, kendo sau aikido. Acest cuvânt, „do”, deține o încărcătură culturală extrem de puternică, el se referă la drumul parcurs până la a ajunge să stăpânești rafinamentul artei, el insistă asupra importanței acestei „călătorii” spre perfecționare, dar și asupra importanței uceniciei în timpul căreia sunt cultivate manierele și spiritualitatea niponă.
● Program atelier: Vineri 17.11.2023, ora 17:30-19:00
● Detalii atelier: Participare gratuită
Materiale de lucru incluse
Maximum 10 locuri, în ordinea înscrierii, pe baza Permisului de intrare la
bibliotecă
Atelierul este dedicat adolescenților de peste 16 ani și adulților
● Locație: Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, Calea Dorobanţilor, nr. 104, Secţia de artă, etajul V est
●Înscrieri la:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe624paQRXT77Alni787UJlMh7eDC3XW8NAez4ACreg5qKr3Q/viewform