Dress me up!: ținuta „Ulfrún” din seria vestimentară „Iluzii”

15/01/2024

O nouă piesă vestimentară, în creația doamnei Miriam Elisa Pristera, poate fi admirată în cadrul proiectul DRESS ME UP! derulat de Secția de artă a Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj.

Durata expoziției: 15 ianuarie – 15 februarie 2024.

Miriam Elisa Pristera este o tânără creatoare de modă, absolventă a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” și a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Încă de la începutul studiilor, a prezentat o înclinație spre vestimentația scenografică. Acest fapt a evoluat într-un stil care combină simplitatea, sensibilitatea, atenția la detalii, tematica mistică și fascinația pentru costumul popular, într-o manieră unică. Plecând de la o analiză a costumelor ceremoniale în contextul artelor vizuale, a identificat potențialul acestui subiect pentru o lucrare științifică. Astfel, a dezvoltat o abordare ce integrează costumul de ceremonie în contextul ritului de trecere, evidențiindu-l ca un element esențial în înțelegerea artei în conexiune cu viața.

Ținuta „Ulfrún” subliniază puterea feminină, având la bază mitul celor 9 fecioare jötunn, care, conform mitologiei nordice, au dat naștere zeului Heimdallr, veghetorul Asgardului și al zeilor, așa cum este relatat în poemul „Völuspá hin skamma” din Edda Poetică. Numele “Ulfrún” provine din nordica veche și se traduce drept “runa lupului”, fiind și numele uneia dintre aceste fecioare. Conceptul de feminitate este interpretat ca o forță creatoare și distrugătoare a lumilor, reprezentând un principiu primordial activ. Această forță generează egregora „gardianului”, o entitate care contemplă și înțelege pasiv lumea ordinii și a haosului, a oamenilor și a zeilor, fără a se situa integral în nici una dintre aceste realități.

„Ulfrún” reprezintă un element distinct al seriei vestimentare „Iluzii”, parte a unei colecții care explorează subtilitățile, vulnerabilităților umane în cadrul riturilor de trecere. Aceste iluzii servesc drept manifestări ale dorințelor efemere ale egoului, înglobând un dans al Adevărului cu Iluzia, destinate să se dizolve în procesul de transformare. Fiecare piesă vestimentară din această colecție îmbracă un arhetip specific, exprimat prin aluzii la tradiții, cultură sau mitologie, contribuind astfel la conturarea unor povestiri din adâncurile memoriei Abisului.

Proiectul DRESS ME UP! se adresează designerilor de modă și costum, emergenți sau consacrați. Aceștia sunt invitați să-și expună periodic parte din creațiile lor într-un mic spațiu expozițional dotat cu un manechin de vitrină.