Portretul dorit, de Laura Morelli
Romanul are două cronologii: 1941, înfățișând o frântură din Italia lui Leonardo da Vinci, și 1944-1945, acțiunea petrecându-se în Germania și Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Subiectul este despre cum a fost creată o faimoasă pictură și cum a fost ea râvnită și plimbată de-a lungul secolelor. Fiecare cronologie are în centru câte un personaj feminin și unul masculin. În secolul al XV-lea, însuși Leonardo da Vinci este personaj narator, marele pictor fiind totodată și inventator, și jucând rolul unui prieten devotat. Modelul său și personajul feminin din această epocă este Cecilia, la început o tânără cu foarte puține posibilități, care știe cum trebuie să joace pentru a urca pe scara socială. După vreo cinci secole, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, facem cunoștință cu Edith, o foarte bună restauratoare de opere de artă în Germania, și cu Dominic, soldat american, pasionat de artă, el însuși un foarte bun desenator.
Cartea dezvoltă un subiect original din timpul războiului, punându-se accentul pe artă și artiști, fără a ocoli însă greutățile și ororile din război, pe care le cunoaștem cu toții. Istoria și arta se împletesc într-o poveste frumoasă în care regăsim trăiri și sentimente diverse: dragoste, prietenie, pierdere, curaj, suferință, devotament, speranță. Sunt suficiente argumente pentru care iubitorii de ficțiune istorică și cunoscătorii de artă nu ar trebui să rateze acest roman.
Cartea poate fi împrumutată de la Secția împrumut pentru adulți, etajul 2 est al sediului central: http://portal.bjc.qulto.ro/record/-/record/display/manifestation/BJC1935583/ff4e4ebd-9d9f-4e61-82a3-206ecb7eb29c/solr/0/24/0/1/titleOrder/ASC