Zăpada de primăvară, de Yukio Mishima

07/03/2024

Acțiunea se petrece la începutul Erei Taishō (1912) în Japonia și este, în cea mai mare parte, o rememorare a unor întâmplări din revoluția Meiji, respectiv Războiul ruso-japonez. Kiyoaki, copil mic pe atunci – 11 ani, nu pricepea laudele aduse acelei perioade. Ba mai mult, era vădit deranjat de atitudinea colegilor lui care intonau imnul colegiului în surdină, exagerau evenimentele războiului, iar profesorii glorificau seppuku-ul (sinuciderea) generalului Nogi cu scopul de a-l urma pe împărat în viața de apoi. Ca urmare, Kiyoaki a început să se izoleze adesea de ei până la împlinirea vârstei de 18 ani. Totuși, maturizarea lui nu a fost una exclusiv singulară. Cu el se afla colegul de clasă Honda, Iinuma – asistentul său personal recomandat de către profesorii din Kagoshima, și Satoko, frumoasa fiică a familiei nobiliare Ayakura, ele devenind relații de bază pentru consolidarea tânărului samurai.

E ca și cum am urmări un film după conținutul jurnalului lui Kiyoaki, participând la momentele frumoase când a fost numit Paj al Curții Imperiale – la vârsta de 13 ani, beneficiind totodată de o educație nobilă în familia Ayakura până la întâmplările tragice și visele sumbre care îl macină noapte de noapte. Nucleul poveștii pare să fie axat pe cele două familii aristocrate, unde liantul s-ar releva chiar prin tânărul băiat al clanului Matsugae în menținerea rangului nobiliar al familiei sale după o poziție ,,umilă” de luptători samurai.

La început, cartea pare un roman politic, dar, ulterior, s-ar putea eticheta drept un roman complex. Sunt foarte multe amănunte din istoria și politica Japoniei, adoptând la rându-i influențe occidentale, respectiv americane, dar și un cumul de emoții ale unui tânăr cu frământări intense, prins între mrejele valorilor tradiționale și cele moderne unde diferența între generații apare tot mai evidentă pe parcursul lecturii. Și totuși, în pofida tranziției nipone de la o societate feudală la una modernizată, apropierea dintre Satoko și Kiyoaki a fost inevitabilă.

Însă, dragostea lor va fi testată de diverse obstacole printre care implicarea rudelor – ele prezentându-și vehement reticența și viziunea societății – la momentul acela o căsătorie a unei tinere din rangul nobiliar Urin cu o persoană dintr-un rang inferior nu era acceptată. În plus, vulnerabilitatea și fragilitatea lui Kiyoaki (aidoma unei zăpezi pe timp de primăvară) în fața prințului Toin îl încurcă uneori, punându-l chiar în dificultate pe plan amoros: ,,La fel cum râul își reintră în matcă după inundații, tot așa aplecarea spre suferință a lui Kiyoaki a ieșit iarăși la suprafață. Firea lui visătoare extrem de solicitantă și capricioasă în egală măsură îl înfuria, simțindu-se totodată frustrat din pricina […] obstacole[lor] în calea dragostei. Socotea amestecul nemijlocit al lui Tadeshina și a lui Iinuma […]. A fost teribil de jignit când și-a dat seama că trebuia să lupte singur cu durerea și frământările care-l asaltau. Din ițele încurcate ale dragostei ar fi ieșit o tapiserie minunată, dar Kiyoaki n-ar avea decât un război de țesut simplu, cu un singur fir alb la dispoziție” (pp. 99).

După cum se poate vedea, gândurile viitorului adult al clanului Matsugae împânzesc major conținutul volumului. Autorul împletește cu măiestrie dragostea, onoarea și datoria față de valorile sacre, creând o narațiune emoționantă și care provoacă gândirea umană asupra esenței primordiale a schimbării continue. Densă și captivantă ca tematică, Zăpada de primăvară – prima carte a tetralogiei Marea fertilității, capodopera lui Yukio Mishima poate fi catalogată drept o aventură incitantă între propriile decizii și constrângerile societale, oferind cititorilor o meditație profundă asupra iubirii pure, identității și trecerii timpului.

Cartea se poate împrumuta de la sediul central al bibliotecii, Secția împrumut pentru adulți, etajul 2 est, de la Filiala Zorilor: http://portal.bjc.qulto.ro/ro/record/-/record/BJC381180 sau de la Filiala Kogălniceanu: http://portal.bjc.qulto.ro/ro/record/-/record/BJC1365851.