Din cer au căzut trei mere

30/09/2022

Romanul Din cer au căzut trei mere, bestseller în Rusia, a fost distins în 2016 cu Premiul Iasnaia Poliana, iar în 2020 The Guardian a inclus-o pe autoare pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni.

Povestea, „o minunată saga despre locuitorii unui sat armean” (Evgheni Vodolazkin), se țese într-o structură ternară, ce reiterează formula finală a basmului armean: „din cer au căzut trei mere: unul pentru cine a văzut, unul pentru cine a povestit, iar al treilea pentru cine a ascultat și a crezut în bine.”

Este o poveste complexă și surprinzătoare, în care uneori lucrurile, alteori emoțiile, nu de puține ori miraculosul ce intervine în ordinea realului, îi apropie și îi unesc pe cei din prezent și pe cei care au fost, pe cei din aceeași familie și pe cei din aceeași comunitate.

„Viața își croiește drum peste tot” în satul Maran, atât în liniștea în care totul se întâmplă conform unor rânduieli ancestrale, cât și în durerea pricinuită de boală, cutremur, război și foamete. „Am vrut să scriu o carte al cărei sfârșit să ofere speranță. Omenirea are mare nevoie de speranță, de povești despre bine.“, mărturisește autoarea.

Amintind de Un veac de singurătate, romanul va fi o încântare pentru iubitorii realismului magic, dar și pentru toți cei care cred în puterea poveștilor.

„Citiți acest roman, este balsam pentru suflet.” (Ludmila Ulițkaia)

Biblioteca i se părea un paradis, un loc unde putea să se odihnească după treburile gospodăreşti zilnice, monotone şi istovitoare.

Lumea e mică, iar noi suntem mari, deși, din naivitate și prostie, toată viața credem că-i pe dos.

Cartea poate fi împrumutată de la bibliotecă: http://portal.bjc.qulto.ro/ro/record/-/record/BJC1876680