The History of Stained Glass: the Art of Light Medieval to Contemporary, de Virginia Chieffo Raguin

23/08/2024

Virginia Chieffo Raguin este profesor de istoria artei la Departamentul de Arte Vizuale al College of the Holy Cross din Massachusetts și expert în istoria vitraliilor.

Atât în mediul ecleziastic cât și în cel secular, vitraliile au reprezentat o formă unică de artă, bucurându-se de prețuirea acordată luminii cu care se asociau, ca simbol al divinității, al vieții și bunătății. Începând cu Evul Mediu, trecând prin Renaștere, continuând cu revalorizarea lor în secolele al XIX-lea și al XX-lea, vitraliile au avut întotdeauna o dublă funcție, legată de frumusețea lor, pe de o parte, și de rolul lor social pe de alta, ilustrând principiile estetice, dar și politice și religioase ale unei epoci. În cele 10 capitole ale cărții, presărate cu imagini reprezentative, autoarea ne poartă în călătoria descoperirii istoriei vitraliilor de-a lungul veacurilor, în diverse spații geografice, înlesnind cititorilor înțelegerea originilor lor, a tehnicii și materialelor folosite, a programelor imageriei și a simbolurilor cu care au fost investite în fiecare epocă în parte.

Cartea poate fi împrumutată de la Sala de artă, etajul V est:

https://portal.bjc.qulto.ro/record/-/record/display/manifestation/BJC1980616/686ef017-0b3b-4e87-874b-a5f8ae84f469/solr/0/24/0/1/titleOrder/ASC

Chieffo Raguin, Virginia, „The History of Stained Glass: the Art of Light Medieval to Contemporary”, Thames & Hudson

Sursa foto: https://www.amazon.com/History-Stained-Glass-Contemporary-26-May-2008/dp/B012HUCRFQ