Apicultorul din Alep, de Christy Lefteri

21/10/2024

Inspirat de războiul civil din Siria, acest roman aduce în prim-plan viața deloc ușoară a refugiaților în general. Urmărim povestea lui Nuri și a Afrei în timpul călătoriei lor din țara natală cuprinsă de război spre meleaguri necunoscute, care să le ofere siguranță. Protagoniștii duceau o viață fericită în Alep, unde Nuri era apicultor iar Afra artistă, două ocupații pe care doar sufletele sensibile le pot practica. Atunci când situația politică din Siria a luat amploare și un război brutal le-a răpit cea mai frumoasă parte a vieții lor, cei doi soți au fost nevoiți să părăsească micul lor paradis devastat și să se aventureze într-o călătorie lungă, grea și periculoasă, lovindu-se în drumul lor de răutate, ură, prejudecăți, profitori și găsind alinare în rândul oamenilor ca ei. Traumele personajelor principale se completează cu traumele imigranților întâlniți pe traseu. Acești amărâți loviți de soartă, care poate cândva au avut o viață fericită, se târăsc acum dintr-un loc în altul în căutarea unui nou „acasă”, unde să o ia de la capăt. Ni se pare greu doar dacă citim despre experiențele refugiaților, doar să ascultăm știrile sau să privim la televizor, dar acei oameni chiar au trecut prin momente de coșmar, luând calea străinătății, mulți dintre ei fără acte sau bani, disperarea făcându-i puternici și speranța dându-le curaj. Nuri și Afra suferă amândoi de sindromul de stres posttraumatic și, deși sunt îngrijorați permanent unul pentru celălalt, relația dintre ei pare să se piardă. Călătoria lor devine astfel și o călătorie de regăsire reciprocă, de refacere a cuplului, de adaptare la noua realitate.

Narațiune pe planuri temporale diferite, cartea este frumos scrisă, trecutul și prezentul se îmbină armonios în capitole conectate printr-un cuvânt. Trecutul este actualizat din vise, coșmaruri, amintiri, discuții cu alte personaje. Pe tot parcursul lecturii sunt amintiri și informații despre albine, micile vietăți ce simbolizează frumusețe, pace, dragoste de viață. Acesta nu este un roman despre războiul din Siria, nu vom afla prea multe amănunte despre desfășurarea lui; este un roman mai mult despre impactul războiului asupra civililor și despre imigrație. Citindu-l și meditând la soarta imigranților, poate n-ar strica să-i judecăm mai puțin și să fim mai recunoscători pentru ceea ce avem.

Cartea se poate împrumuta de la Secția de împrumut pentru adulți și artă, etajul 2 est al sediului central sau de la Filiala Grigorescu: https://portal.bjc.qulto.ro/ro/record/-/record/BJC1956337