Emil Isac – muzeul din bibliotecă
Maestrului Emil Isac, prietenul marelui Coșbuc, îndrumătorul pașilor mei în literatură și viață, cu dragoste și recunoștință – București, 20 VI 1953 Dmicu. Anul acesta comemorăm 70 de ani de la moartea poetului clujean Emil Isac (27 mai 1886 – 25 martie 1954). Acesta era privit de către contemporanii săi, precum vedem din dedicația lui Dumitru Micu (1928-2018), critic și istoric literar, poet și prozator, un om de cultură care a contribuit la șlefuirea de caractere, dar a fost și mentor pentru tinerii care căutau să se afirme în societate.
Emil Isac este cunoscut ca fiind primul poet modernist din România, iar pe lângă pasiunea pentru poezie, a fost și un publicist consacrat, profesor universitar la cursul de estetică a Școlii de Arte Frumoase din Cluj (predecesoarea Universității de Artă și Design) și Inspector al Teatrelor din Transilvania. La un an de la moartea sa, în anul 1955, în casa în care a locuit în centrul Clujului, a fost deschisă Casa Memorială care îi poartă numele, singurul muzeu de acest tip din orașul Cluj-Napoca. Din 2001 însă obiectele muzeale au fost transferate în custodia Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, care a organizat documentele în Fondul Emil Isac. Fondul conține un număr de aproximativ 2000 de cărți, periodice, documente de arhivă (acte personale, activitate profesională, manuscrise, corespondență, fotografii), tablouri, dar și mobilier și obiecte de uz personal.
Pornind de la fondul personal Emil Isac am scris și implementat proiectul cultural, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Emil Isac – muzeul din bibliotecă. Scopul proiectului a fost acela de a păstra, valorifica și promova colecția de documente și fotografii, piesele de mobilier și obiectele personale într-o manieră accesibilă și modernă. Perioada de desfășurare a fost stabilită în intervalul 15 iunie – 15 noiembrie, iar parteneri în acest demers ne-au fost Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Universitatea de Artă și Design din Cluj.
Principalele obiective urmărite au fost, în primul rând, crearea muzeului virtual Emil Isac, care să constituie un punct unic digital de acces către toate resursele pe această temă (https://bjc.emilisac.qulto.eu/) și a unei baze de date specifice muzeelor în care să fie descrise o selecție a obiectelor din fond (https://colectiispecialebjc.collections.qulto.ro/online-collection/-/results/init). În al doilea rând, transformarea experienței de vizitare a spațiului fizic al muzeului într-o experiență interactivă, care să ofere o multitudine de informații într-un format inedit și accesibil (accesarea de informații prin intermediul unui infochișc, vitrine de expunere moderne pentru obiectele din Fondul Emil Isac). În ultimul rând, organizarea de ateliere educaționale care să atragă interesul publicului pentru spațiul expozițional Emil Isac și pentru resursele oferite de bibliotecă.
Vă invităm să descoperiți istoria nespusă a „muzeului” din bibliotecă, la Compartimentul Colecții speciale, memorie și cunoaștere locală!
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.