Afacerea vieții tale, de Fredrik Backman
Cartea aceasta este de fapt o nuvelă, concepută sub forma unei scrisori pe care un personaj faimos și bogat o scrie fiului în ajunul Crăciunului. De-a lungul povestirii, personajul acesta, un bărbat de 45 de ani, se află în spital, un loc în care destinul lui se intersectează cu cel al unei fetițe de 5 ani, grav bolnavă, dar foarte curajoasă și inteligentă. Fetița aceasta, cu naivitatea specifică vârstei, declanșează sensibilitatea cititorului încă de la început și reușește să străpungă și carapacea dură în care s-a învelit barbatul de-a lungul timpului. Fetița îl face acum să se gândească la fiul lui pe care toată viața l-a neglijat, fiind preocupat doar de a face bani. A devenit o persoană publică foarte cunoscută și și-a construit un imperiu sacrificându-și familia. Mereu a fost preocupat să nu piardă timpul, mereu timpul a fost foarte important pentru el, dar numai pentru a-și spori averea. Și oare a meritat? Acum, când se pare că nu mai are mult de trăit, pare să conștientizeze faptul că timpul are o altă semnificație, el trebuie împărțit cu cei foarte apropiați.
Pentru cei obișnuiți cu romanele ample ale lui Fredrik Backman ar putea fi un șoc această cărticică, dar este o adevărată artă să spui atât de multe lucruri cu cuvinte atât de puține. Scrisul este foarte frumos, povestea este tristă, dar scrisă cu înțelepciune și emoție. Scriitorul are capacitatea de a te face doar în câteva pagini să urăști și să iubești un personaj. Dacă mai întâi personajul omului de afaceri ne stârnește dispreț prin comportamentul lui nepăsător, dur, țintit doar spre câștig material, spre final ne emoționează sensibilitatea care se declanșează în el și spiritul de sacrificiu la care este dispus pentru ca fetița să trăiască.
Cartea este foarte ușor de citit, dar este foarte profundă; delicată, dar foarte puternică. Viața este un dar trecător și lectura aceasta ne îndeamnă parcă să facem o alegere: bogăția sau fericirea? Ne îndeamnă să descoperim ce este mai important pentru fiecare dintre noi.
Cartea se poate împrumuta de la bibliotecă: https://portal.bjc.qulto.ro/ro/record/-/record/BJC1981640