10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie, de Elif Shafak

03/07/2024

Elif Shafak ne surprinde cu un subiect original: creierul Leilei, o prostituată ucisă, rămâne activ încă câteva minute după moartea trupului, fapt ce vine să dovedească recentele cercetări în domeniu. Prin mintea ei trec fel de fel de amintiri care ne ajută să-i refacem întreaga viață, încă de la nașterea într-o societate bazată pe superstiții și ritualuri.

Leila s-a ales în toată viața ei cu cinci prieteni devotați, ale căror povești le aflăm în paralel cu povestea vieții ei. Niciunul dintre personaje nu a avut un parcurs ușor, toți au trecut prin greutăți și traume, toți au plecat din locurile natale, sperând că Istanbulul le va schimba viața. Și le-a schimbat-o, dar nu în direcția în care și-au dorit; se dovedise că Istanbulul nu era un oraș al oportunităților, ci al cicatricilor.

Romanul este împărțit în trei părți. Prima parte este memoria Leilei pe cale să se stingă și care hoinărește printre amintiri pentru a ne reda esențialul vieții acesteia. A doua parte este trupul ei, de care vor avea grijă cu devotament cei cinci prieteni îndurerați. Iar a treia parte este sufletul, împăcat cu locul în care se află.

Romanul acesta are de toate: mister și aventură, prietenie și dragoste, loialitate, curaj, teme politice legate de drepturile femeilor sau de proteste și brutalitatea poliției, corupție, inegalitate socială. Deși povestită de un personaj pe moarte, romanul este foarte plin de viață, cu imagini vizuale, olfactive, chiar gustative, create cu o intensitate menită să ne declanșeze simțurile. Iar finalul sugerează foarte frumos ideea de libertate, un sentiment mult râvnit în toată cartea: Era fericită să fie parte din acest tărâm fremătător, din această armonie mângâietoare pe care nu o crezuse posibilă vreodată, și din acest albastru vast, luminos ca nașterea unei noi flăcări. Liberă în sfârșit.

Cartea poate fi împrumutată de la secțiile și filialele bibliotecii.