Hoțul de vinuri, de Peter Mayle

21/08/2024

Acțiunea romanului începe la Hollywood, cu investigarea furtului unei colecții valoroase de vinuri franțuzești. Detectivul Sam, angajat să rezolve acest caz, pornește pe urmele vinului dispărut și, foarte curând, acțiunea se mută în Franța, unde avem ocazia să trecem prin câteva domenii viticole și să luăm contact cu atmosfera unor mari orașe: Paris, Bordeaux, Marsilia. Dragostea autorului pentru Franța este clară, vinurile franțuzești sunt ridicate la rang de cinste, iar preparatele culinare sunt intens lăudate și uneori descrise în așa fel încât aromele ajung până la noi. Despre bucătăria și vinurile franțuzești se vorbește doar în termeni de supraapreciere pentru a ne convinge de calitatea lor.

Cartea este foarte ușor de citit, cu personaje simple și acțiune fără complexitate. Pentru detectivul nostru nu pare un caz greu, are timp și să se delecteze cu vizite în oraș sau cu mese elegante în restaurante. Ne sunt prezentate informații despre diferite locuri turistice și putem simți aromele și gusturile bucătăriei franțuzești, dar vinurile ocupă locul central. Calitatea lor este subliniată prin variate expresii de o eleganță și un rafinament care sigur vor face cititorul să fie mai atent la gustul unui vin: dens, bogat și catifelat; finețe, parfum și buchet intens; eleganță, autoritate și soi deosebit, a cărui aromă se dezvăluie treptat fermecându-te cu un gust splendid; o adevărată poezie într-o sticlă.

Cartea este ușoară, fără profunzime, cu o poveste drăguță, distractivă, care poate fi considerată și ca o excursie în Franța. Și, fiind și un roman de investigație, care pe alocuri te ține cu sufletul la gură, iubitorii genului, dar și iubitorii de vinuri ar putea-o aprecia și ar fi cititorii potriviți.

Romanul se poate împrumuta de la Sala de literatură universală „Victore Hugo”, etajul II est al sediului central.